Pitkäjousi

Robin Hoodista täman päivän pitkäjouseen

Nykyinen Longbow on nimensä mukaisesti, pitkä 64"-70" mittainen yksiosainen jousi. Lonkkari, joksi sitä usein kutsutaan, on valmistettu useasta materiaalista (puuta, hiilikuitua, lasikuitua ja vielä koeluontoisesti nanokuitua).  Jousessa on ikkunaleikkaus ja nuolihylly keskiosassa tarkoin mitoin määriteltynä.  LB:ssä ei saa olla mitään tähtäämistä helpottavia merkintöjä.

 

Ampuminen tapahtuu puhtaasti vaistolla. Ote jänteestä on ns."välimerenote", mikä tarkoittaa että nuolen nokki on etu-ja keskisormen välissä ampuessa.  LB luokassa ainoastaan puunuolet luonnonsulituksella ovat sallittuja.
 
Kesällä kilpaillaan maastossa seurojen järjestämissä Suomen Maastojousiampujain liiton FFAA:n ja Suomen Juosiampujain liiton kisoissa. Matkat ovat kisamuodosta riippuen, annettuja tai arvioitavia. Kilpailu muistuttaa golfaamista, kun siinä edetään pienryhmissä useimmiten 28 maalin  maastoradalla rastilta seuraavalle, pareittain tai yksitellen ampuen.  Killpalajeja ovat pyöreät taulut, eläinkuvat ja  3D eläimet. Lajista riippuen, käytetään 1-4 nuolta/maali.