Vaistojousi

Vaistojousi on tyypiltään perinteinen vastakaarijousi. Itse jousi koostuu keskiosasta ja lavoista. Nuolimateriaalina käytetään tyypillisesti hiilikuitua. Jousen ulkoasu on hyvin tekninen, mutta toimintaperiaate on sama kuin historiallisissa jousityypeissä. Laukaisu suoritetaan perinteisesti sormilla, alaotteella eli sormiote on nuolen alla.

Vaistojousi on siis periaatteessa vastakaaritähtäinjousi, josta on riisutttu tähtäin ja vakaajat pois. Kilpailumuodot jakaantuvat muiden aselajien tavoin tauluammuntaan ja maastoammuntaan. Sisäkaudella  ammutaan lyhyemmillä ammuntamatkoilla sisätiloissa. Ulkokaudella  vaistojousella ammutaan perinteisesti maastossa, jossa kierretään vaihtelevaan maastoon rakennetulla radalla. Haasteena maastoammunnassa on matkojen arviointi ja ammuntakulmat. Myös maastoammunnassa kilpailut voivat huipentua finaaliotteluihin.

Suomella on vahvat perinteet vaistojousiluokassa. Lukuisat MM- ja EM-tason mitallit kertovat siitä. Myös Wilhelm Tell on saavuttanut menestystä vaistoluokassa.