Jousiammunta

Jousiammunta sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Rentouttavana harrastuksena jousiammunta on erittäin hyvä vastapaino nykypäivän kiireiselle elämänrytmille, ja sen harrastaminen sopii koko perheelle. Selän ja käsien lihakset joutuvat koetukselle, joten jousella ampuminen on oivaa liikuntaa mm. toimistotyötä tekeville. Tästä huolimatta jousiammunta ei kuitenkaan ole voimalaji, vaan tekniikkalaji.

Jousiammuntaa voi harrastaa monessa muodossa. Wilhelm Tellissä yleismmät ovat vaisto-, tähtäin-, talja, ja pitkäjousiammunta. Kilpailuja järjestetään sekä sisällä että ulkona. Ulkona voi kilpailla tauluammunnassa tai metsässä maastokisoissa.

Jos olet kiinnostunut jousiammunnasta, niin tule ihmeessä kokeilemaan alkeisiltaan. Alkeisopastusiltoina voit käyttää seuran välineitä ja kokeneet ohjaajamme neuvovat Sinut alkuun ja kertovat mistä hommassa oikein on kyse. Alkeisammunnat ovat ympärivuoden hallillamme Sörnäisissä.

Voit myös varata ajan omalle ryhmällesi, jossa teidät ohjataan yksityisesti jousiammunnan saloihin.

Maastojousiammunta

3D Ilves

Maastojousiammunnassa ammunta jakaantuu nykyaikana kahteen kilpailumuotoon, maastojousiammuntaan ja 3D-jousiammuntaan. Maastoammunta on perinteisempi kilpailumuoto, siinä ammutaan ympyrämuotoisia tauluja vaihtelevilta etäisyyksiltä, aselajista riippuen maksimi etäisyyden ollessa 60 metriä, kun taas 3D-ammunnassa ammutaan eläintenmuotoisiin 3D-maaleihin maksimatkan ollessa 45 metriä.


Maastoammunnassa käytetään samoja välineitä kuin tauluammussa ja Suomessa ammuttavissa kilpailuissa kilpaillaan samoissa aselajiluokissa kuin tauluammunnassakin. Maastoammunta on kuitenkin selkeästi kilpailumuoto jota suositaan erityisesti pitkäjousi- ja talja-aselajeissa, myös barebow -jouset ovat hyvin edustettuina.

Molemmat lajit ammutaan vaihtelevissa olosuhteissa, mieluiten metsässä, jossa on korkeusvaihteluita sekä kasvustoa kuten puita, pensaita ja maaperä on epätasainen. Kilpailuissa ammutaan lajista riippuen joko 2 (3D) tai 3 nuolta (maasto) per maali samalta ampumapaikalta, maalit saattavat olla annetun (matka kerrottu) tai arvioitavan (ampuja arvioi) matkan päässä ampumapaikalta. Maaleja kummankin kilpailumuodon alkukilpailussa on 24 kappaletta, eli maastoammunnassa ammutaan 72 nuolta kun taas 3D-ammunnassa nuolia ammutaan 48.

Maasto- ja 3D-ratoja ovat keskittyneet Suomessa eteläiseen osaan maatamme ja niitä on harvemmassa kuin tauluammuntaratoja. Tämän vuoksi SJAL tekee voimakkaasti yhteistyötä varsinkin Suomen Maastojousiammuntaliiton (FFAA)  ja Suomen Jousimetsästäjäliittojen (SJML) kanssa, ja suuri osa SJAL maastoampujista ampuu myös näiden liittojen kilpailuita.

Lähde: SJAL maastojousiammunta

Maastoammunan pienryhmätunti

Wilhelm tell tarjoaa mahdollisuuden maastoammunnan opetteluun pienryhmäkoulutuksessa Talosaaren jousiammuntaradalla. Pienryhmäkoulusuksessa käydään läpi maastoradalla maastojousiammunan alkeet: etäisyyden arviointi, ylä- ja alaviistoon ampuminen, ampuma-asennon etsiminen. Lisäksi käydään läpi ratamerkinnät ja seuran, sekä mumaastoradan käyttösäännöt. 

Maastoradan pienryhmäkoulutus sopii henkilöille, joilla on omat ammuntavälineet (taulukärjet) ja ammunan perustekniikka hallussa kenttä- tai halliolosuhteissa harjoiteltuna. Suositeltavaa olisi, että henkilö olisi jonkun jousiammuntaseuran jäsen. Koulutuksen kautta on myös mahdollista liittyä Wilhelm tellin jäseneksi. 

Hinta yksityistunnille on 1-2 hengen osalta 60 euroa, 3-4 henkeä 80 € / kerta. Ohjaus sisältää maastoradan käyttömaksun ja maksimissaan maastoradan kierroksen verran, noin 2-3 tuntia. Huomioithan, että Talosaaren maastorata on mäkinen ja maastoinen joten huolehdi, että sinulla vapaa-ajan vakuutus. Ohjaus tapahtuu Talosaaren jousiammuntaradalla.

Varaa maastoammuntakokeilu

Varausehtojen hyväksyminen / I agree with the reservation terms